Ska du skapa en webbplats? Du måste få några saker på plats innan du är igång. En av förutsättningarna är ett domännamn. Detta får oss såklart att fråga:
Vad är ett domännamn?
Ett domännamn är den permanenta adressen till din webbplats på Internet. Det är vad folk skriver in i sina webbläsare för att hitta din webbplats. Till exempel är dinhemsida.com domännamnet för denna webbplats, och du kan se det i adressfältet på denna sida.
När du köper, registrerar och använder ett domännamn för din webbplats kommer användarna att tycka att det är mycket lättare att komma ihåg dig. När besökare anger ditt domännamn i sina webbläsare skickar deras dator en begäran till ett kluster av servrar som kallas Domain Name System (DNS). Du behöver egentligen inte veta vad som händer bakom kulisserna här. Allt du behöver veta är att DNS sedan svarar med IP-adressen till din webbplats host server, vilket är hur folk kan använda ditt domännamn för att nå din webbplats.
Tänk på det så här – folk minns ett namn på telefonkontaktlistan bättre än faktiska telefonnummer. På samma sätt är det lättare för människor att komma ihåg domännamn snarare än IP-adresser.
I det här inlägget kommer vi att förklara mer om vad domännamn är, hur de fungerar och hur du kan registrera din första domän.
Vilka är de olika delarna av ett domännamn?
Ett domännamn kan ha ett enda ord eller flera ord. Oavsett antalet ord finns det en prick i slutet, följt av ett suffix. Detta suffix efter punkten kallas en ”toppdomän”. Orden till vänster om punkten kallas ”andranivådomän”. På dinhemsida.com är dinhemsida den andra nivådomänen, specifik för den här webbplatsen. .com kallas det generiska toppdomäntillägget.
En .com är inte den enda toppdomänen som används. Det finns 200+ domännamnstillägg, och nya läggs till hela tiden. En organisation som heter ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) övervakar skapandet och hanteringen av dessa domännamn. I Sverige är det internetstiftelsen som ansvarar för driften av ändelserna .se och .nu.
Men även om du kan använda andra namn är användningen av en .com vanligtvis det bästa för alla kommersiella företag eftersom de flesta automatiskt lägger till detta tillägg när de försöker hitta en webbplats. Eller om du har en helt svensk hemsida kan .se också vara en bra idé.
Vilka är de vanligaste generiska domäntilläggen?
Tillägg indikerar ofta webbplatsens karaktär. Några exempel:
- .com för alla typer av kommersiella webbplatser.
- .edu för en utbildningswebbplats.
- .org för ideella organisationer eller andra olika organisationer
- .gov för statliga webbsidor.
Både .se och .nu är populära toppdomäner i Sverige.
De flesta företag väljer dock .com, eftersom det är det vanligaste tillägget för ett företag. Speciellt de som är internationella.
Ägare registrerar ofta domännamn över flera toppdomäner för att hindra andra från att köpa samma domännamn i andra toppdomäner. Detta kan också undvika upphovsrättsproblem vid en senare tidpunkt. Till exempel äger Facebook också facebook.org (och många andra toppdomäner). Facebook omdirigerar bara alla olika toppdomäner till facebook.com.
Dessutom är vissa domäntillägg begränsade. Du kan till exempel inte använda tillägget .edu om du inte legitimt är en utbildningsinstitution. Du måste ansöka och visa att du uppfyller kriterierna.
Vad är en toppdomän på landsnivå?
Förutom de generiska toppdomänen som vi diskuterade ovan, finns det även domäntillägg på landsnivå som .us för USA, .in för Indien, .se för Sverige, och .jp för Japan. Om du är ett platsbaserat företag är det bra att registrera dig under dessa domäner, särskilt om motsvarande .com-domän redan är upptagen. Ibland är detta idealiskt om du riktar in dig på besökare från ett visst land.
Dessa kallas alla landskodstoppdomäner.
Precis som med generiska domäntillägg är vissa domännamn på landsnivå begränsade till endast personer som kan bevisa att de kommer från den platsen, medan andra landstillägg är öppna för allmänheten. Detta gäller dock enbart vissa och inte domäner såsom .se och många av de andra vanligaste.
Vissa landsspecifika domäntillägg har till och med blivit populära som mer generiska termer. Till exempel är .io-tillägget tekniskt sett en toppdomän på landsnivå för det brittiska territoriet i Indiska oceanen. Det har dock blivit mycket mer populärt som ett tillägg för tekniska webbplatser och de flesta inser inte ens att det är ett landsspecifikt tillägg.
Hur/var man registrerar ett domännamn
När du har fastställt namnet på din domän måste du registrera den hos en domänregistrator och göra den till din egen. En registrator är ett företag som är ackrediterat genom ICANN (International Committed of Assigned Names and Numbers) för att sälja domännamnsregistreringar.
När du väl har registrerat dig äger du namnet för registreringens giltighetstid (standard är ett år, men du kan köpa flera år åt gången). Du kan göra i stort sett vad du vill med den – starta en webbplats, sälja den till en annan person, använda den för en anpassad e-postadress eller helt enkelt hålla den inaktiv (kallad ”parkering”).
Det finns många ackrediterade registrarer tillgängliga och du måste välja en med omsorg. Många i Sverige använder webbplatshoster som misshosting och one.com som domänregistratorer. De erbjuder domännamnsregistrering som en gratis/betald tilläggstjänst utöver sina vanliga webbhotelltjänster.
Några saker att tänka på när du väljer en domännamnsregistrator är:
- Kostnad för domännamnet. Priserna varierar från en registrar till en annan.
- Vill du köpa ett domännamn från ditt webbhotell?
- Erbjuder domännamnsregistratorn högkvalitativ support?
- Erbjuder registraren ytterligare tjänster som e-postpåminnelser för förnyelse?
Du bör också veta att det finns domännamnsåterförsäljare som skapar ett konto hos en ackrediterad registrar. Om du köper ett domännamn från dessa återförsäljare måste du ta itu med dem för att förnya din registrering eller för andra problem med domänhantering.
Domännamn: definition
Ett domännamn hänvisar till din webbadress. Det här är vad användare skriver i en webbläsares sökfält för att komma direkt åt din webbplats. Ett domännamn är unikt och kan inte delas mellan olika webbplatser.
Kontrollera tillgängligheten för ett domännamn
Det här är den knepiga delen: varje domännamn kan bara ägas av en person åt gången. För att köpa ett domännamn måste du därför hitta ett tillgängligt (dvs. ett som ingen annan äger) när du gör din sökning. Du kan använda en sökmotor som Google och ange domännamnet du är ute efter för att ta reda på om en webbplats redan är registrerad med det namnet. Alternativt finns det verktyg som hjälper dig att hitta ett tillgängligt domännamn.
Hur fungerar domännamn?
Domäner fungerar genom att låta människor komma åt webbplatser genom att komma ihåg en enkel uppsättning ord eller andra tecken istället för en lång rad siffror. Varje webbplats på internet har en associerad internetprotokolladress (IP) som består av en lång sträng av siffror, eller en lång sträng av både siffror och bokstäver.
Här är till exempel några IP-adresser kopplade till Google.com:
Google.com IPv4: 74.125.136.139Google.com IPv6: 2607:f8b0:4002:c03::8a
Tekniskt sett kan du skriva 74.125.136.139 i din webbläsare för att besöka Google, men vill du verkligen försöka komma ihåg ett sådant nummer? Det är omöjligt att komma ihåg massa siffror för en mängd olika hemsidor.
För att göra det enklare ansluter din webbläsare till en domännamnsserver när du skriver ett domännamn i adressfältet. Med hjälp av exemplet ovan skulle den upptäcka att Google.com motsvarar IP-adressen 74.125.136.139 och sedan ladda den lämpliga webbplatsen.
Kan du faktiskt äga ett domännamn?
Processen att registrera en domän kallas ofta för att köpa en domän, men det finns en viktig skillnad att göra. Att registrera en domän är mer som att hyra den snarare än att köpa den.
När du registrerar en domän får du rättigheterna att använda den under hela din hyresperiod. I de flesta fall är den minsta registreringen ett år. Om du inte förnyar din domän förlorar du åtkomsten till den.
Det är också oerhört viktigt att se till att ditt namn, eller ditt företag, faktiskt finns med i domänregistreringen. Om du registrerar din domän via en webbdesigner, ett webbhotell eller någon annan tredje part kan de ange sitt namn i registreringen istället för ditt.
När det händer äger personen vars namn faktiskt finns i registreringen rättigheterna till domänen istället för dig. De skulle teoretiskt kunna peka domänen till en annan webbplats, stänga av den helt eller till och med sälja den.
När du registrerar en domän och ditt namn står på registreringen behåller du fulla rättigheter till domänen så länge du betalar den återkommande registreringsavgiften. Eftersom dina kunder eller läsare litar på din domän för att hitta din webbplats är det lätt att förstå varför detta är så viktigt.
Här är några bästa tips för att välja rätt domännamn för din webbplats
- Använd nyckelord – Det rekommenderas att använda namnet på ditt företag, eller andra sökord som du vill att din webbplats ska rankas för, i ditt domännamn, eftersom detta kan bidra till att avsevärt förbättra din webbplats SEO.
- Håll det kort och minnesvärt – Ditt domännamn måste vara unikt och sticka ut från mängden. Ett kort och smidigt domännamn kommer att vara lätt för din publik att komma ihåg – försök att använda högst tre ord.
- Se till att det är lätt att stava – Undvik ord med flera stavningar eller andra längre ord som din publik kan ha svårt att stava. Annars kanske dina besökare inte kan hitta din webbplats eftersom de inte kan stava ditt domännamn.
- Undvik siffror och bindestreck – Återigen vill du göra ditt domännamn så lätt att komma ihåg och skriva som möjligt. Att lägga till siffror och bindestreck kan skapa extra förvirring (t.ex. – stavas nummer två 2 eller två? Och vart tar bindestrecket vägen igen?!)
- Gör din research – Kolla in andra webbplatser som har samma domännamn men ett annat tillägg. Om det finns en mycket populär webbplats som använder runclub.net, och du registrerar runclub.org, kan du ha svårt att rangordna ditt innehåll i sökmotorerna, samt att förlora besökare till denna rivaliserande sida.
- Tänk långsiktigt – Även om du naturligtvis kan ändra din webbplats domännamn när som helst, kan det dramatiskt påverka din SEO och antalet besökare. Därför kommer du att vilja försöka välja ett domännamn som kommer att fungera långsiktigt.
- Använd rätt toppdomän – Som diskuterats tidigare är det viktigt att välja rätt domäntillägg. För de flesta webbplatser är den idealiska toppdomänen alltid .com. Men om du har skapat en lands- eller gemenskaps-/organisationsspecifik webbplats, kanske du vill titta på en sponsrad eller landskods-TLD.
Innan du söker efter ett domännamn, fokusera på ett nyckelord som är lämpligt för en webbplats. Det är bra om du kan hitta ett domännamn som innehåller detta nyckelord. Du kan också kolla in många onlineverktyg eller bloggnamnsgeneratorer för att komma på ett domännamn.
När du väl bestämmer dig för att registrera ett domännamn kan du tänka på att registrera det över flera toppdomäner för att undvika röriga upphovsrättsfrågor i framtiden.
Att hitta ett generiskt domännamn som är ganska kort kommer att hjälpa framtida besökare att komma ihåg det bättre.
Välj för enkelhet: välj ett namn som är lätt att uttala och stava.
- Bedöm dess relevans: ett domännamn som är relaterat till temat för din webbplats eller blogg hjälper användarna att snabbt förstå innehållet på webbplatsen.
- Se till att du är identifierbar: skapa ditt domännamn som ett varumärke. Eller ta den mest naturliga lösningen och använd ditt företagsnamn som din webbplats domännamn.
- Använd ditt eget namn: om du vill skapa en personlig blogg är det mycket troligt att ditt namn eller förnamn/efternamn kommer att finnas tillgängligt som domännamn (såvida inte någon med samma namn redan har haft samma idé).
Välj ett .com- eller .se-toppdomän: det här är de vanligaste tilläggen i Sverige.
Är du på jakt efter en plats för att köpa och sälja premiumdomäner och SEO-domäner med bra länkkraft? Gå till Marknad.toppdomaner.se för att hitta kvalitetsdomäner och genomföra smidiga transaktioner.