Background Image

Externa Länkar Sökmotoroptimering (SEO)

Enligt en Moz-studie visar data på en mycket stark korrelation mellan externa länkar och auktoriteten hos en webbplats, därför på dess rankning.

Så naturligtvis är fokus på externa länkar ett bra mål för att öka din ranking i sökresultaten.

Externa länkar anses vara externa när de pekar på en annan domän än den där de är placerade. Detta är inte samma sak som en bakåtlänk där en annan hemsida länkar till dig. Istället är det en länk från din hemsida som pekar till en annan webbplats.

För många människor är externa länkar inte intuitiva på grund av deras natur att omdirigera läsaren till en annan webbplats eller till och med en konkurrent. Men externa länkar till pålitliga källor och webbplatser ger dig också auktoritet och tillåter sökmotorer att bättre förstå ämnet för ditt innehåll för att bättre presentera det i sökresultaten.

På detta sätt, när du tillhandahåller tillförlitligt och informativt innehåll och länkar andra webbplatser till ditt innehåll kan det förbättra din hemsidas auktoritet.

I en frågestund med Google som värd sa John Mueller att utgående länkar är ett utmärkt sätt att ge användarna värde.

Han nämnde inte SEO i den här videon. Men vi kan dra slutsatsen att om innehållskvalitet är grunden i SEO, borde en utgående länk som ger värde och förbättrar innehållskvaliteten för användaren förbättra resultaten i din sökmotorstrategi.

Dessutom hjälper utgående länkar att strukturera webben och vinna sökmotorernas förtroende. När du länkar till legitima källor av hög kvalitet som är auktoritativa enligt sökmotorer framställs du som en expert inom ditt område vilket i slutändan kan leda till förbättrade resultat i sökmotorer.

Även om de inte är det första de flesta webbplatsägare tänker på när de arbetar med sökmotoroptimering finns det anledningar till varför de borde få mer uppmärksamhet.

Stärk signaler och lägg till djup

Att länka ut till relevant innehåll hjälper till att stärka de aktuella signalerna på dina webbsidor och hjälper till att lägga till sammanhang så att Google kan förstå din webbplats bättre.

Utgående länkar kan hjälpa till att visa djupet i ämnet du skriver om och kan peka läsarna på ytterligare resurser som de kan använda för att lära sig mer om vissa begrepp. Detta är särskilt viktigt när du skriver om komplexa ämnen som kan kräva mer förklaring för att förstå ämnet i detalj.

Utgående länkar är en viktig del av att naturligt skriva bra innehåll och lägga till djup; var inte rädd för att använda dessa där det behövs och när det är vettigt att göra det.

Ökar värde

Du kommer inte att orsaka problem genom att länka till andra hemsidor, trots vad några vanliga myter kan få dig att tro. Använd dem för att förbättra ditt innehåll, lägga till djup till ämnet och stärka aktuella signaler.

Googles John Mueller sa att:

Att länka till andra webbplatser är ett bra sätt att ge värde till dina användare. Ofta hjälper länkar användare att ta reda på mer, kolla in dina källor och att bättre förstå hur ditt innehåll är relevant för de frågor de har.

— John Mueller, Google

Bygg din läsares förtroende

Du måste backa upp påståenden och information, citat, fakta och statistik med källor. Genom att göra detta ökar du din trovärdighet.

När du skriver information eller påståenden på din webbplats är utgående länkar ett bra sätt att referera till dina källor. Detta är något som Google-anställda själva har bekräftat vid flera tillfällen.

Om du citerar en källa, länka till informationen som nämns. På så sätt bygger du upp förtroendet hos dina läsare genom att referera till dina källor och presentera dem för din publik.

Utgående länkar Demonstrerar expertis

Du har säkert hört mycket om Googles ”EAT”, som på svenska översätts till expertis, auktoritet och pålitlighet hos en webbsida.

Det finns bevis som tyder på att utgående länkar hjälper till att visa expertis som författare genom att länka till auktoritativa källor.

Någon som inte är expert på sitt område skulle sannolikt inte känna till de rätta källorna att citera på samma sätt som någon som är erfaren skulle göra. I ett inlägg på Google Search Central-bloggen i augusti 2019 fanns det en hänvisning till att citera källor angående expertis, nämnd som en fråga att ställa dig själv när du analyserar ditt innehåll:

Presenterar innehållet information på ett sätt som gör att du vill lita på den, såsom tydliga källor, bevis på den inblandades expertis, bakgrund om författaren eller webbplatsen som publicerar den, till exempel genom länkar till en författarsida eller en webbplats ”om oss” sida?

— Google Webmaster Blog

Det går inte att komma ifrån det faktum att länkning till auktoritativa källor kan bidra till att ge sammanhang till ditt innehåll och kan också hjälpa användare att lita på din webbplats sidor.

I en studie genomförd av Reboot Online konstaterar man att ”externa länkar förblir en rankningsfaktor och bra SEO praxis.”

Studien säger:

”Det viktigaste att ta med sig denna undersökning är att även om vi inte vet och inte har bevisat hur kraftfulla utgående länkar är i det stora hela, har vi bevisat att de har en positiv inverkan om de används på rätt sätt.”

Kontakta oss för hjälp med Externa Länkar för Sökmotoroptimering (SEO)

Externa länkar (outbound links) och dess vikt för SEO

Externa länkar, även kallade utgående länkar, spelar en avgörande roll i sökmotoroptimering, särskilt om du vill att din webbplats ska erkännas som en auktoritativ källa på Googles sökmotorresultatsidor.

För att använda externa utgående länkar effektivt måste du först förstå vad de är. Externa länkar är klickbara texter som leder användare till andra webbplatser som är helt oberoende av din egen.

Det finns två typer av externa länkar: nofollow och dofollow. Nofollow-länkar hjälper dig att undvika några av Googles straffsystem för överanvändning av vissa typer av externa länkar. Det är dock viktigt att inte använda dem för varje extern länk eftersom det hindrar webbplatsägaren från att få en ”förtroenderöst” med Google. För det mesta bör du använda ”dofollow”-länkar som gör att din webbplats och andra webbplatser kan få bra igenkänning hos Google.

Externa länkar kontra interna länkar

Externa länkar är länkar du använder på din webbplats som leder till andra webbplatser på internet. Dessa länkar pekar vanligtvis på sidor med jämförbart innehåll som ditt, säljer produkter som är relevanta för ditt innehåll eller är på annat sätt relaterade till ditt företag. Beroende på situationen kan du till och med länka till dina konkurrenters sidor då och då. Sidorna du länkar till kan vara andra bloggare, småföretag eller webbplatser för stora företag. Genom att skapa externa länkar skapas ett mer betydande rykte för din webbplats och de andra webbplatserna du länkar till.

Å andra sidan fungerar interna länkar på liknande sätt, förutom att erkännandet du bygger enbart är för din webbplats. När du skapar en intern länk länkar du till en URL på din webbplats som ger mer information om ämnet du diskuterar. Om du till exempel driver en husdjursblogg och skriver ett blogginlägg om vilka typer av godsaker din hund kan ha vid självständighetsdagen, kan du länka tillbaka till ditt tidigare blogginlägg om julgodis, tillhandahålla informativa länkar och förbättra dina sökmotorresultat ranking i processen.

Hur många externa länkar per sida?

När det gäller att bestämma hur många externa länkar som ska inkluderas på en sida i sökmotoroptimeringssyfte, kommer du att stöta på många slumpmässiga svar, varav några kanske inte är till hjälp. Det är viktigt att inkludera så många länkar som behövs för dina läsare, men du kanske är osäker på hur många länkar som är användbara för dem. Det brukade vara så att du inte kunde inkludera mer än 100 länkar eftersom Google inte kunde genomsöka mer än så, men det är inte längre sant. Ett företag genomförde undersökningar för att fastställa det optimala antalet externa länkar att använda på en sida.

Företagets metod gick ut på att söka på slumpmässiga ord och använda dem som externa länkar i sitt innehåll. De spårade hur sidorna rankades i sökresultaten när de lade till eller tog bort fler externa länkar. Resultaten visade att externa länkar inte är användbara om du bara använder en eller två för en lång sida. Det kan vara bra om du använder ungefär en extern länk var 400:e eller 500:e ord, men bli mindre värdefullt när du börjar stoppa in för många externa länkar i ditt innehåll. Detta beror på att Google anser att det är ett försök att ”lura algoritmen”.

Sammanfattningsvis bör du inte överdriva det med externa länkar. När du hyperlänkar till dina favoritbloggare eller webbplatser, se till att du bara gör det när det är nödvändigt och när du tillhandahåller faktainformation. Det är viktigt att komma ihåg att externa länkar är en integrerad del av din SEO-strategi och bör användas effektivt för att förbättra din webbplats igenkänning och rankning i sökmotorresultat.

Effektiva strategier för att skapa externa länkar för att förbättra din SEO

När det gäller att bygga externa länkar för att öka dina resultat inom sökmotoroptimering (SEO) och förbättra din rankning finns det flera faktorer att tänka på. Alla externa länkar skapas inte lika, så det är viktigt att noga överväga vilka webbplatser du ska länka till och hur du ska göra det.

En av de första sakerna att tänka på är kvaliteten och ryktet för de domäner du länkar till. Leta efter webbplatser som är pålitliga, populära och har en stark meritlista av positiva recensioner. Om du till exempel driver en husdjursblogg kanske du vill undvika att länka till små, lokala djuraffärer om de inte är mycket relevanta för ditt innehåll och din publik.

En annan nyckelfaktor att tänka på är relevans. Även om en sida är populär eller högt respekterad bör du bara länka till den om innehållet är relevant för ditt eget. Om du till exempel skriver ett inlägg om stora hundraser, är det osannolikt att länka till en artikel om hamstrar kommer att ge något värde för dina läsare eller den externa webbplatsen.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på ankartext. Texten du använder för att länka till externa webbplatser bör korrekt beskriva innehållet på sidan du länkar till. Om du till exempel länkar till en sida om Pomeranians, använd inte ankartext som ”Pitbull dogs”.

Även om externa länkar är viktiga för SEO, erbjuder de ytterligare fördelar utöver att bara förbättra din sökranking. Till exempel kan länkar till andra webbplatser hjälpa dig att generera spårbar trafik och potentiellt bilda partnerskap med andra företag eller bloggare. Det kan också skapa en känsla av gemenskap inom din bransch, uppmuntra till deltagande och hjälpa dig att bli uppmärksammad på sociala medier. Kort sagt, att bygga externa länkar av hög kvalitet är en viktig del av alla effektiva SEO-strategier.