Vad är en .Nu Domän?

.se är den vanligaste ändelsen på domäner i Sverige. Men även ändelsen .nu är väldigt populär i Sverige.

Du har antagligen sett hemsidor med .nu-domännamn – men vet du dess ursprung?

Faktum är att .nu ändelsen inte ursprungligen är ett svenskt domäntillägg. .nu är en toppdomän (ccTLD) som representerar Niue som är en liten önation som ligger cirka 2 400 kilometer nordost om Nya Zeeland.

Niue är liten till storlek och befolkning och består av ett landområde på bara 260 kvadratkilometer och är hem för en befolkning på cirka 1 800 personer – ett av de minsta länderna i världen. Hur liten och avlägsen nationen än är så är folket i Niue väl bevandrade i teknik och det var det första landet som erbjöd gratis trådlösa internettjänster till alla dess invånare, vilket inträffade 2003.

Niue var också ett av de första länderna som erbjöd sin domänförlängning till internationella registranter, vars intäkter bidrog till att finansiera trådlöst internet för dess invånare, samt ett program som gav gratis datorer. Det är den enda ccTLD-modellen som lägger resurser på att hålla ett helt lands internettjänster fria – även om färska rapporter tyder på att tjänsterna som tillhandahålls kan bli undermåliga.

År 2000 gav toppdomänen stöd för hela Unicode-teckenuppsättningen. Vidare krävdes ingen webbläsarplugin eller punycode-kompatibel webbläsare på klientsidan för användning av dessa namn, eftersom .NU Domains webbservrar konverterade och omdirigerade alla webbfrågor som utfärdats i en mängd olika internationella teckenkodningar  till skillnad från andra toppdomäner. År 2010 meddelade däremot .NU Domain på ICANN att de inaktiverat sin allmänna teknik för upplösning av vissa tecken för domännamn, och att de implementerade IDN:er endast genom den nu vanliga punycode-implementeringen. Detta minskade den accepterade uppsättningen IDN-tecken för .NU toppdomäner till en delmängd av ISO-8859-1 västeuropeiska tecken.

.nu-domänen blev till slut väldigt populär i Europa och speciellt i Sverige, Danmark, och Holland då ordet betyder just ”nu”.  På franska kan det även betyda ”naken” – och följaktligen är väldigt få .nu-domännamn registrerade i det landet.

.Nu är även en populär toppdomän i Norge och från början var toppdomänen mer populärt än .no då det fanns 43 000 .nu-adresser registrerade i Norge 1999 jämfört med 30 000 .no-adresser.

Landets namn Niue betyder något helt annat. Löst baserat på det niueanska språket, översätts det till ”Titta, det finns en kokosnöt”, enligt information från Niue Internet Users Society.

För att locka registranter till domänen när de lanserade den till världen, höll de tillägget så kort som möjligt, helt enkelt .nu; snarare än under andranivådomäner som com.nu eller .org.nu.

.Nu var en av de första landsspecifika toppdomänerna som marknadsfördes till Internet i stort som ett alternativ till de mest välkända toppdomänerna såsom .com, .net och .org.

Idag kontrolleras. .nu-domänen av Internetstiftelsen i Sverige under motstånd från regeringen i Niue.

Regeringen i Niue erkändes som innehavare av lagliga rättigheter att administrera .nu-domänen fram till 2003, då den undertecknade rättigheterna till IUSN Foundation, en Massachusetts-baserad ideell organisation skapad i syfte att finansiera gratis obegränsad internetåtkomst och wifi i Niue genom intäkter från domännamnet. Däremot överfördes administrationen och den tekniska driften av domänen till Internetstiftelsen i Sverige (IIS) i september 2013.

I 2013 när denna förändring gjordes var 66,7 procent av ”aktiva” .nu-domäner registrerade för svenska användare.Från 2020 uppgav IUSN Foundation på sin webbplats att de tillhandahåller gratis internetåtkomst till Niue genom ett partnerskap med IIS, som finansierar IUSN:s hela budget med en del av intäkterna från .nu-domänen.

Regeringen i Niue inledde en stämningsansökan i November 2018 mot mot IIS i Stockholms tingsrätt för att återfå kontroll över domänen.

I stämningsansökan stod det att stiftelsen hade ”tagit över Niues .nu-domän utan samtycke 2013”, vilket hade lett till en betydande inkomstförlust för landet. De uppskattade att toppdomänen hade tjänat mellan $27 miljoner och $37 miljoner för IIS. En senare uppskattning gjord av Niues fann att landet hade gått miste om totalt 150 000 000 USD under den tiden som domänen hade administrerats av IUSN och IIS.

På stämningsansökan svarade IIIS med att ”Det var och är väsentligt för den svenska internetinfrastrukturen att .nu fungerar på ett stabilt och säkert sätt” samt att man har ”gjort nödvändiga undersökningar innan beslutet att bli registrerad 2013 samt att man har haft en direkt kontakt med relevanta statliga institutioner”.

Den juridiska diskussionen fortsätter från regeringen i Niue, dels direkt med ICANN och dels med den svenska regeringen för att återkräva den förlorade vinsten för att få tillbaka domännamnet.

Sist men inte minst, kan .NU-domännamn återkallas utan återbetalning om det visar sig att hemsidor visar bilder av barnpornografi, är inblandade i nätfiske, spam, e-poststöld, missbruk av sökmotorer eller något olagligt syfte.

Lämna en kommentar