Vad är En .xyz Domän?

På senare år har du säkert stött på hemsidor som använder .xyz som ändelse snarare än .com eller någon annan toppdomän.

Om du nyligen har besökt ett kryptoföretags eller någon annan tech-relaterad webbplats har du förmodligen besökt en webbadress som slutar på ”.xyz”.

Under de senaste åren har .xyz blivit det bästa URL-slutet för många web3-företag. Men vad betyder det, och varför har det blivit populärt inom web3?.

Domäntillägget .xyz är ett vettigt val i många avseenden, och erbjuder en rad fördelar. Som med många av de mest populära generiska domäntilläggen består den av tre bokstäver. Alfabetet slutar med xyz och domäner under .xyz kan användas för alla ändamål, från a till å. Dessutom kan den för närvarande också registreras till ett bra pris.

.xyz, som släpptes för allmänheten 2014 och ökade först i popularitet ett år senare när Google, eller snarare Alphabet som är moderbolaget för Google) bestämde sig för att använda den för sin omdöpta webbplats. Internetgiganten hade stött på ett alltmer utbrett problem – .com-webbadresserna för deras varumärke var redan tagna, och BMW:s fleet management-avdelning använde alphabet.com och American Broadcasting Corporation på abc.com.

Så Alphabet bestämde sig för att öppna butiken på abc.xyz, som gav en ”obegränsad varumärkesmöjlighet” för sitt ”futuristiska företag”, berättade Daniel Negari, .xyz:s 36-åriga grundare och VD, till TechCrunch i ett mejl. Nu kan .xyz vara en av de fem bästa toppdomänerna (TLD) i världen efter trafik, enligt företagets egna DNS-data.

.xyz skapades för att ”ge användare över hela världen konkurrens och valmöjligheter när det kommer till deras domännamn”, och är ”den första riktigt generiska domäntillägget utan inneboende betydelse”, enligt Negari. Medan .com var avsett för kommersiellt bruk, .net för nätverk och .org för organisationer, föreställde Negari sig .xyz som toppdomänvalet för användare som kände att de inte passade in i någon av dessa kategorier eller ville sticka ut.

”Jag är övertygad om att marknaden har antagit vårt mantra ”för varje webbplats överallt”, sa Negari. ”Vårt mantra om öppenhet och inkludering för alla och allt har gått igenom till en gemenskap av kreativa tänkare som har anammat .xyz som sin domän.”

X, Y och Z kombinerar tre generationer där datorer och internet har varit och förblir en central komponent i det dagliga livet i en domänförlängning. Det är därför .xyz är särskilt omtyckt bland utvecklare och designers. Den har etablerat sig som en av de mest populära tilläggen runt om i världen och används i över 230 länder – inte minst för att den förstås globalt.

En tillbakablick på historien om .xyz

Domäntillägget .xyz ingick i planeringen av ICANN:s nya gTLD-program 2013 och har varit tillgänglig för registrering sedan 2014. Den anmärkningsvärda framgångssagan för .xyz började redan i början, eftersom den nya generiska toppdomänen registrerades över 750 000 gånger inom bara de första sex månaderna.

I ett pressmeddelande meddelade Googles medgrundare Larry Page att företaget kommer att använda domäntillägget .xyz (som abc.xyz). Ända sedan dess har webbplatsen för Google-registret hittat sitt internethem på abc.xyz. Detta är ett perfekt exempel på hur en ny generiskt toppdomän kan användas för att bygga ett varumärke och det gav .xyz ett enormt uppsving. I slutet av året hade över 1,5 miljoner domäner under .xyz registrerats.

Efter att ha tagit upp över 6,5 miljoner domäner räknades .xyz som den mest registrerade generiska toppdomänen efter .com, .net och .org i början av 2016. Jämfört med .com har .xyz dock fördelen att många domäner finns fortfarande tillgängliga för registrering. Och detta är inte den enda fördelen som .xyz har i beredskap.

Fördelarna med .xyz-domäner

Många av de nya generiska toppdomänerna har en regional koppling eller är begränsade till specifika sektorer. Detta är inte fallet med .xyz. Denna internationella och intergenerationella domänförlängning är väl lämpad för företag och frilansare, evenemangssidor, onlinebutiker eller bloggar – och för alla tänkbara teman eller områden. Och jämfört med andra nya generiska toppdomäner .digital eller .photography är .xyz kort och minnesvärt och kan enkelt vara i toppen bland de mer konventionella generiska tillägg som .com eller .net.

Det finns inga registreringsbegränsningar för .xyz-domäner: domäner under .xyz kan registreras av vem som helst var som helst och för alla projekt, oavsett om det gäller en privatperson, ett litet företag eller ett stort företag.

Varför du ska välja en .XYZ-domän

Domäntillägget .XYZ är ett utmärkt val av en mängd olika skäl. Det erbjuder en rad fördelar som ditt företag kan dra nytta av. Som med de flesta populära generiska domäntillägg består det av tre bokstäver. Domäner registrerade under .XYZ kan användas för alla ändamål, det vill säga från A till Ö. Ännu viktigare, du kan fortfarande registrera en .XYZ till ett överkomligt pris.

Fördelar med att använda en .XYZ-toppdomän


1. .XYZ är inte geolåst

Ett stort antal nya generiska toppdomäner är geolåsta. Medan andra har regional anslutning som begränsar deras användning till specifika platser. Till exempel landsspecifika toppdomäner som .eu, .co.uk, .uk, .se. Detta är inte fallet med ett .xyz-domäntillägg. Faktum är att din .xyz-domän är internationell och generationsöverskridande. Och därför lämpad för företag, frilansare, e-handelswebbplatser, bloggar och så mycket mer. Så, oavsett ditt tema, projekt eller område, täcker en .xyz allt från A till Ö.

2. Det är inte branschspecifikt

När du jämför .XYZ med andra branschspecifika toppdomäner får du stor flexibilitet med en toppdomän som har ett brett användningsområde. Branschspecifika toppdomäner som .digital eller .photography kan endast användas på webbplatser som faller under dessa kategorier.

Vidare är.XYZ är kort och lätt att komma ihåg och kan konkurrera mot de mer konventionella generiska tilläggen som .com, .net eller .org.

3. Inga registreringsbegränsningar

Med en .XYZ-domäntillägg finns det inga begränsningar för att registrera ett nytt domännamn. Domäner registrerade under .XYZ kan fyllas i var som helst i världen. En viktig fördel är att .xyz inte är geolåst. Den här domänen kan användas av vem som helst, var som helst i världen, för alla projekt, oavsett storleken på företaget, oavsett om det är en privatperson, ett litet företag eller ett stort företag.

4. Skaffa en professionell e-postadress

Med en .XYZ gTLD kan du skapa en e-postadress för ditt företag. Föreställ dig att ha din nya e-postadress som dittnamn@dindomän.xyz. Dessutom kommer den genomsnittliga webbhotellplanen med cPanel att låta dig vara host för dina anpassade domän-e-postmeddelanden gratis. Med denna unika toppdomän skulle dina e-postmeddelanden sticka ut i mottagarens inkorg och aldrig gå vilse bland vanliga e-postmeddelanden från Yahoo eller Gmail.

5. En .XYZ har inte en original eller specifik avsedd användning som andra toppdomäner.

Närhelst en toppdomän registeras så skapas skapas den för ett mycket specifikt syfte och avsedd användning. När .com, .net och .org skapades var de gjorda för webbplatser som hörde till en viss kategori.

  • .com var avsett för kommersiella företag och företag
  • .net skapades för onlinenätverk
  • .org skapades för organisationer som icke-statliga organisationer och liknande
  • .edu skapades för läroanstalter

Som vi har nämnt tidigare, med en .XYZ-domäntillägg finns det inga begränsningar eller restriktioner.

Fördelar med .xyz domän

  • Det är kort och minnesvärt.
  • Per definition är den generisk – i det att den inte är begränsad till en specifik användning eller betydelse som många andra gTLD-tillägg på marknaden. Det vill säga, det är inte specifikt inriktat på en viss bransch, en demografi eller en specifik plats.
  • Det är inte begränsat till ett visst språk
  • Det är minnesvärt. Dina kunder eller onlinegemenskap kommer inte att glömma din webbplats eller din e-postadress.

Lämna en kommentar