Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering och Länkar – Allt du Behöver Veta

Sökmotoroptimering (SEO), på engelska Search Engine optimization är en själklar form av marknadsföring för många företag. Eftersom kundresan börjar på sökmotorer för en majoritet av kunder är det en självklarhet att arbeta för att synas högt upp i sökresultaten och hittas av målgruppen.

På grund av den enorma kraften SEO har i digital marknadsföring kämpar företag om att synas högst upp. Konkurrensen är stenhård men mer rätt strategier och konsekvent arbete kan du uppnå fantastiska resultat.

I denna artikel ska vi ta en närmare titt på sökmotoroptimering och länkar. När det kommer till länkar inom SEO finns det flera aspekter att överväga. Den första och mest uppenbara är så kallade backlinks, eller bakåtlänkar som är externa länkar som pekar mot din hemsida. Bakåtlänkar är en av de viktigaste rankingfaktorerna som sökmotorer använder eftersom att de är ett tecken på auktoritet. En hemsida som har många högkvalitativa länkar ses som en trovärdig källa av sökmotorer vilket gör att de belönas med högre ranking i sökmotorer.

Utöver bakåtlänkar har vi interna länkar vilket är länkar inom din hemsida. Det kan till exempel vara en länk inom en artikel som hänvisar till en annan länk på din hemsida. Interna länkar är viktiga både för en webbplats interna struktur men också för att förbttra användarupplevelsen vilket belönas av sökmotorer.

I denna artikel ska vi ta en närmare titt på allt du bör veta om sökmotoroptimering och länkar.

Inom sökmotoroptimering (SEO) utgör olika typer av länkar en nyckelkomponent för att påverka en webbplats prestanda i sökresultaten. Dessa länkar kan kategoriseras på olika sätt och var och en har specifika implikationer för hur sökmotorer indexerar och värderar en webbplats. Nedan följer en detaljerad utforskning av några centrala typer av länkar inom SEO.

Inkommande länkar (Backlinks)

Först och främst har vi inkommande länkar. Detta är den vanligaste (och viktigaste) typen av länkar inom SEO, mest kända som backlinks eller inlänkar.

Bakåtlänkar är länkar som pekar till din sida från en annan, extern hemsida. Inom SEO är länkar en av de viktigaste rankingfaktorerna för att avgöra hur etablerad och trovärdig en hemsida är. En bakåtlänk kan ses som en ”röst” eller rekommendation från andra hemsidor. Rekommendationer är dock inte lika värda. En rekommendation från en auktoritet och expert inom en viss industri brukar till exempel ha större vikt och trovärdighet än en rekommendation från någon som är helt  okänd. Detsamma gäller inom SEO, vilket är varför alla länkar inte väger lika tungt. Med det sagt är många och högkvalitativa länkar till en webbplats en otroligt viktig del av framgångsrik sökmotoroptimering.

Betydelse av Inkommande Länkar:

 • Auktoritet och Popularitet: Inkommande länkar (bakåtlänkar) betraktas som röster eller godkännanden från andra webbplatser. Sökmotorer antar att om många webbplatser länkar till en specifik sida måste den innehålla värdefullt och pålitligt innehåll. Därför ökar antalet högkvalitativa inkommande länkar ofta webbplatsens auktoritet. Men som diskuterat väger inte alla länkar lika tungt.
 • SEO-rankning: Sökmotorer använder inkommande länkar som en av många faktorer för att ranka webbplatser. Ju fler högkvalitativa inkommande länkar en webbplats har, desto större är sannolikheten att den kommer att rankas högre i sökresultaten.

Kvalitet och Relevans av Inkommande Länkar:

 • Högkvalitativa Länkar: Länkar från auktoritativa och pålitliga webbplatser väger tyngre än länkar från mindre kända källor. Sökmotorer värderar länkar från webbplatser med hög auktoritet högt vilket kan ha en positiv inverkan på din egen webbplatsrankning.
 • Relevans: Inkommande länkar bör vara relevanta för det innehåll de länkar till. Sökmotorer letar efter samband mellan länktext och sidans innehåll för att säkerställa att länkarna är meningsfulla och inte manipulerade för att lura sökalgoritmer. En sida som handlar om skor som länkar till en annan sida om skor ses generellt som mer relevant än en sida som handlar om barnkläder och sedan länkar till en sida om bantningspulver.

Strategier för Inkommande Länkar:

 • Innehåll av hög kvalitet: Att skapa och dela värdefullt, relevant och delningsvänligt innehåll ökar sannolikheten att andra webbplatser vill länka till din sida naturligt.
 • Gästinlägg och samarbeten: Att skriva innehåll för andra webbplatser eller samarbeta med branschrelaterade partners kan generera inkommande länkar och bygga nätverk inom din bransch.
 • Användning av sociala medier: Delning av innehåll på sociala medier kan öka synligheten och därmed öka chansen att andra webbplatser länkar till ditt innehåll.
 • Köpa länkar: Även om naturliga länkar är bra räcker det ofta inte till att sitta och vänta att hoppas på att någon ska länka till dig. Av denna anledning är köp av länkar en av de mest populära länkbyggnadsmetoderna. Detta på grund av att det är lätt och smidigt och du själv har kontroll över antalet länkar du bygger.

Utgående länkar

Nästa typ av länkar är utgående länkar, kända som external links. Detta är länkar som går från din webbplats som pekar på andra webbplatser. Även om utgånde länkar inte är lika kraftfulla som bakåtlänkar för SEO spelar de en viktig roll för att skapa en bra struktur på din hemsida.

Även om de inte är lika kraftfulla som bakåtlänkar påverkar utgående länkar påverkar webbplatsens SEO på flera sätt och kan användas strategiskt för att förbättra användarupplevelsen och indirekt påverka webbplatsens auktoritet.

Betydelse av Utgående Länkar:

 1. Relevans och Kvalitet: Utgående länkar bör vara relevanta för det innehåll som de används i. Genom att länka till högkvalitativa och auktoritativa källor kan du stärka din egen webbplats trovärdighet. Sökmotorer kan till exempel se det som källhänvisning vilket visar att du har gjort research och refererar till trovärdiga källor för att backa upp information du delar.
 2. Ökad Användarupplevelse: Genom att använda utgående länkar för att referera till användbara och relevanta resurser hjälper du besökarna att fördjupa sig i ämnet och skapar en positiv användarupplevelse. Detta kan bidra till att öka engagemang på din webbplats och förbättra användarupplevelsen – något som sökmotorer lägger stor vikt på.
 3. Indirekt Påverkan på SEO: Även om utgående länkar i sig inte ger direkt SEO-fördel kan de ändå indirekt påverka webbplatsens auktoritet. Genom att visa att din webbplats delar relevanta och trovärdiga resurser signalerar du till sökmotorer att din sida är en pålitlig informationskälla.

Hur man Optimerar Utgående Länkar

Relevans och Sammanhang: Se till att utgående länkar är relevanta för det sammanhang de finns i. Länka till sidor som kompletterar ditt innehåll och ger mervärde för besökarna.

Balans: Överdriven användning av utgående länkar kan uppfattas som spammigt eller som att du på ett onaturligt sätt försöker manipulera länkstrukturen. Med det sagt vill du undvika att inkludera alltför många utgående länkar på en och samma sida. Ett tips är att inkludera 3-10 stycken beroende på längden av texten. En kortare artikel kan till exempel ha 2-3 stycken medan en djupgående artikel på flera tusen ord absolut kan inkludera 10 eller fler – om de är relevanta.

Öppning i Nytt Fönster (target=”_blank”): När det är relevant kan du överväga att ställa in så att utgående länkar öppnas i nya flikar för använda. Detta tillåter dig att säkerställa att användare stannar på din webbplats vilket är viktigt för att visa sökmotorer stannar på din webbplats länge då det är ett tecken på att de finner din hemsida relevant och högkvalitativ.

Uppdatera Länkar: Du bör regelbundet gå igenom och uppdatera utgående länkar för att säkerställa att de leder till aktuella och relevanta resurser. Länkar som leder till en sida som inte längre finns till exempel kan istället ha en negativ påverkan på användarupplevelsen och därmed din SEO.

Intern länkning (interna länkar)

En annan typ av länkar inom SEO är interna länkar. Även denna har betydelse för sökmotoroptimering.

Detta handlar om att skapa länkar som leder från en sida på din webbplats till en annan och det påverkar både användarupplevelsen och hur sökmotorer indexerar och förstår din webbplats.

Betydelse av Intern Länkning:

 1. Navigering och Användarupplevelse: Interna länkar leder användare genom din webbplats. En välgjord intern länkstruktur gör det enkelt för besökare att navigera och hitta relevant information på din hemsida. Detta förbättrar användarupplevelsen och minimerar risken att besökare lämnar din sida för att de inte kan hitta det dem söker efter.
 2. Sökmotorindexering och Hierarki: Sökmotorer använder interna länkar för att kartlägga webbplatsens struktur och hierarki. Genom att skapa relevanta och välstrukturerade interna länkar kan du hjälpa sökmotorer att förstå vilka sidor som är viktiga och hur de förhåller sig till varandra.
 3. Fördelning av Länkkraft: Interna länkar gör det möjligt att fördela länkkraft mellan olika sidor på din webbplats. Det innebär att om en sida har hög auktoritet och länkas internt till andra sidor så kan det även förbättra de länkade sidornas position i sökresultaten.

Optimering av Intern Länkning:

 1. Ankartexter (Anchor Texts): Använd relevanta ankartexter när du skapar interna länkar. Ankartexten bör tydligt återspegla innehållet på den länkade sidan för att hjälpa sökmotorer att förstå sidans ämne.
 2. Hierarkisk Struktur: Organisera din webbplats i en tydlig hierarkisk struktur. Viktiga sidor bör vara lättillgängliga och nås med minimalt antal klick.
 3. Undvik Broken Links (brytna länkar): Se till att interna länkar är korrekta och leder till aktuell och relevant information. Så kallade broken links är länkar som leder till en död sida. Det kan vara att sidan inte längre finns. Brutna länkar kan påverka användarupplevelsen negativt och kan också signalera bristande underhåll av webbplatsen till sökmotorer. Sökmotorer vill naturligtvis inte gynna sidor som är utdaterade och kanske inte innehåller uppdaterad och relevant information.
 4. Uppdatera: Uppdatera interna länkar när sidor förändras eller läggs till. Detta säkerställer att användare och sökmotorer alltid hänvisas till aktuell information.
 5. Hitta en balans: Undvik överdriven intern länkning. Detta kan verka irriterande för användare och överväldigande för sökmotorer. Kalitet är alltid viktigare än kvantitet när det kommer till SEO.

Nofollow och Dofollow-länkar

Två typer av länkar som gäller båda utgående och ingående länkar är nofollow och dofollow länkar. Detta avgör inte typen av länk utan är ett attribut som läggs till för länken.

Nofollow och Dofollow används inom HTML för att reglera hur sökmotorer bör behandla en specifik länk på en webbplats. Dessa attribut spelar en viktig roll inom sökmotoroptimering (SEO) och påverkar hur länkkraft överförs och hur sökmotorer indexerar länkade sidor.

Dofollow-länkar

Dofollow är standardläget för länkar om inget annat anges. Dofollow-länkar möjliggör överföring av länkkraft från den länkande sidan till den länkade sidan. När sökmotorer ser en länk som har dofollow-attributen blir de instruerade att de ska ta med sig länkkraften och använda den för att bedöma den länkade sidans relevans och auktoritet. Dofollow-länkar används vanligtvis för att stödja och rekommendera innehållet på den länkade sidan.

Optimering av Dofollow-länkar:

 • Relevans: Använd dofollow-länkar för att länka till sidor som är relevanta för ditt innehåll och som kompletterar ämnet på den länkande sidan.
 • Auktoritet: Länka till sidor med hög auktoritet och trovärdighet för att stärka den länkade sidans position i sökresultaten.
 • Balans: Använd en balanserad strategi för dofollow-länkar för att undvika överdriven länkning och säkerställa att det ser naturligt ut.

Nofollow-länkar

Nofollow-länkar används när du inte vill överföra länkkraft till den länkade sidan. Detta kan vara av strategiska skäl, som att undvika att stödja oönskade eller opålitliga webbplatser, eller för att kontrollera hur sökmotorer ”crawlar”  genom en webbplats. Nofollow-attributet införs i HTML-koden för länken genom att lägga till rel="nofollow".

Användning av Nofollow-länkar:

 • Oönskade länkar: Använd nofollow-attributet för att undvika att överföra länkkraft till länkar som du inte vill stödja eller associeras med.
 • Sponsrade länkar: Om du har sponsrade innehåll eller affiliatelänkar är det ofta god praxis att använda nofollow-attributet eller ”sponsored” attributed för att undvika att dessa länkar påverkar organisk sökpositionering.
 • Uteslutning av krypning: Nofollow kan användas för att styra sökmotorers ”crawlning” genom att ange vilka länkar inte ska följas vid indexering.

Strategisk Användning för Optimal SEO

 • Naturlig Länkprofil: En balanserad kombination av dofollow och nofollow-länkar skapar en naturlig länkprofil som uppfattas positivt av sökmotorer.
 • Anpassning efter Behov: Använd nofollow när det är strategiskt lämpligt, till exempel för användargenererat innehåll där du inte har fullständig kontroll över länkarna. Ett exempel är kommentarsfältet på din hemsida där det annars finns stor risk att folk kommer att spamma ditt kommentarsfält för att bygga länkar.

Ankartexter

Ankartexter utgör den synliga och klickbara texten i en hyperlänk. Denna text ger användaren och sökmotorerna en indikation på innehållet som förväntas finnas på den länkade sidan. Att optimera ankartexter är en viktig aspekt av sökmotoroptimering (SEO) eftersom de bidrar till att definiera och förstärka relevansen av länkade sidor i samband med specifika söktermer. Till exempel, en bakåtlänk till din sida om skor som har ankartexten ”köp skor här” har mer kontext än en länk som bara har ordet ”här” som länk.

Betydelse av Ankartexter:

 1. Sökmotorförståelse: Ankartexter ger en direkt indikation till sökmotorerna om det ämne eller de sökord som associeras med den länkade sidan. Det hjälper sökmotorer att förstå sammanhanget och innehållet på den sidan.
 2. Användarupplevelse: För användarna fungerar ankartexter som ledtext och ger en förhandsvisning av vad de kan förvänta sig när de klickar på länken. Relevanta och informativa ankartexter förbättrar användarupplevelsen och kan öka klickfrekvensen.

Optimering av Ankartexter:

 1. Relevans: Ankartexter bör vara direkt relevanta för det innehåll som finns på den länkade sidan. Detta hjälper inte bara användare att förstå vad de kan förvänta sig på den nya sidan utan signalerar också relevans till sökmotorer.
 2. Variation: Använd en varierad uppsättning ankartexter istället för att alltid använda exakt samma fras. Detta gör din länkprofil mer naturlig och diversifierad.
 3. Nyckelordsoptimering: Om möjligt, inkludera relevanta nyckelord i ankartexterna. Detta hjälper till att förstärka sidans relevans för dessa specifika söktermer. Ett tips är att använda de sökord som du vill ranka för som du har identifierat i din sökordsanalys.
 4. Kort och Koncis: Håll ankartexter korta och koncisa. Det är viktigt att kommunicera tydligt vad som förväntas på den länkade sidan utan onödig text.

Exempel på Optimiserade Ankartexter:

Dåligt exempel: ”Klicka här”

Problem: Saknar relevans och ger ingen indikation om sidans innehåll.

Bättre exempel: ”Lär dig mer om sökmotoroptimering”

Fördelar: Tydligt indikerar ämnet för den länkade sidan och innehåller relevanta nyckelord.

Optimalt exempel: ”Guide för att förbättra din SEO-strategi”

Fördelar: Kombinerar relevans, informativitet och inkluderar nyckelord.

Med det sagt är variation viktigt så att använda till exempel ”klicka här” för att få lite variation skadar inte.

Viktiga faktorer som påverkar sökresultatet

Nyckelord

Att använda relevanta nyckelord i webbplatsens innehåll är en grundläggande princip. Sökmotorer bedömer hur väl en webbplats matchar användarens sökfråga genom att analysera användningen av specifika nyckelord och fraser. Med det sagt är tiden förbi då man kunde sprängfylla en sida med nyckelord och sedan ranka väl för dessa sökord. Istället är det viktigt att din sida inkluderar nyckelord på ett naturligt sätt och erbjuder god användarupplevelse. Du vill sträva efter att använda flera olika sökord som är relevanta till din industri, verksamhet, och målgrupp.

Innehållskvalitet

Högkvalitativt innehåll är grunden för en framgångsrik SEO strategi. Målet är att skapa innehåll som är högkvaliativt, värdefullt, och ger svar på det som användaren söker efter. Det är därför viktigt att du lägger mycket fokus på att skapa värdefullt innehåll på din webbplats då det kommer att vara en förutsättning för att lyckas väl med SEO.

Användarupplevelse

Sökmotorer lägger stor vikt på att erbjuda sina användare god användarupplevelse. Med det sagt bör du titta på alla aspekter av din hemsida för att säkerställa detta. Detta kommer att bidra till en positiv användarupplevelse vilket gör att din sida rankar bättre. Detta inkluderar saker såsom snabba laddningstider, responsiv design och lättillgänglig information.

Länkstruktur

Länkstrukturen innebär den totala utformningen av länkar till och på din sida, både externt och internt. Det är viktigt att ha en högkvalitativ länkstruktur av både interna och externa länkar för att bygga auktoritet och skapa en tydlig länkprofil.

Kvalitativa länkar från andra auktoritativa webbplatser anses som ett tecken på webbplatsens auktoritet och relevans. Att förstå din målgrupps beteende och vilka termer de använder vid sökningar är viktigt i detta arbete. Genom att integrera dessa nyckelord i din webbplatsstruktur och innehåll ökar du chansen att synas av rätt målgrupp.

Användning av nyckelordsverktyg som Google Keyword Planner, SEMrush eller Ahrefs underlättar processen att identifiera relevanta nyckelord och analysera deras sökvolym och konkurrensnivå. En kontinuerlig övervakning av trender och förändringar i sökordens popularitet är också viktig för framgångsrik SEO.

Teknisk SEO

Teknisk SEO lägger grunden för god SEO genom att säkerställa en tekniskt kvalitativ sida och en god användarupplevelse. Det finns flera steg inom domänen teknisk SEO som du bör fokusera på.

Webbplatsens struktur

I SEO är det viktigt att du har en användarvänlig webbplatsstruktur. En välstrukturerad webbplats bidrar till en förbättrad användarupplevelse och underlättar för sökmotorer att indexera och förstå innehållet. En tydlig och logisk struktur med användarvänliga navigeringsmenyer och en hierarki av sidor gör det enklare för besökare att hitta önskad information och för sökmotorer att kategorisera och ranka sidorna.

Optimering av laddningstider och mobilanpassning

Sidhastighet har blivit ännu viktigare än någonsin – särskilt på grund av faktumet att en majoritet av alla sökningar som görs sker från mobilen.

Sökmotorer, särskilt Google, bestraffar långsamma sidor. Dessutom har mobilanpassning blivit allt viktigare, med ”mobile-first indexering som innebär att sökmotorer använder mobilsidor för att bestämma rankningen även för sökningar som görs på datorn.

Meta-taggar och beskrivningar

Title-tags och meta-beskrivningar är viktiga HTML-element som ibland glöms bort, samtidigt som de påverkar hur en webbplats presenteras i sökresultaten. En lockande och informativ title-tag lockar användare att klicka på din länk, medan en välformulerad meta-beskrivning ger en sammanfattning av sidans innehåll och ökar chansen för högkvalitativ trafik. En ökad klickfrekvens innebär att sökmotorer uppfattar det som att användare finner ditt sökresultat värdefullt, vilket leder till att belönas med förbättrad ranking.

En bra SEO-taktik är att inkludera relevanta nyckelord i title-tags och meta-beskrivningar. Dessutom bör dessa element vara unika för varje sida på webbplatsen och inte överstiga rekommenderade teckenbegränsningar för att undvika att de skärs av i sökresultaten. Gå igenom meta-informationen på olika sidor regelbundet så att den är aktuell och optimerad.

Teknisk SEO lägger grunden för att lyckas med SEO då den skapar en tekniskt hållbar grund att bygga vidare på med alla andra komponenter av SEO. Det bidrar till att göra din sida mer lättillgänglig och attraktiv för både användare och sökmotorer.

Innehållsoptimering

Som vi redan diskuterat är innehåll grunden till framgång inom SEO. Utan högkvalitativt och optimerat innehåll kommer du att ha svårt att lyckas med SEO.

Kom ihå att sökmotorer strävar efter att leverera de mest relevanta och användbara resultaten till användarna. Av denna anledning värderar de högkvalitativt, unikt och relevant innehåll högt. Med det sagt, fokusera på att skapa innehåll som svarar på användarnas frågor, löser deras problem eller ger värdefull information. På så sätt ökar du chansen att rankas högre i sökresultaten.

Målgruppsanalys: Börja med att utvärdera din målgrupps behov, intressen och frågor. Använd detta för att skapa innehåll som verkligen engagerar och tilltalar din målgrupp. Om du vill nå ut till din målgrupp måste du naturligtvis skapa innehåll som tilltalar och riktar sig mot dem.

Nyckelordsintegration: Inkludera relevanta nyckelord i ditt innehåll på ett naturligt sätt. Undvik överoptimering och fokusera på att skapa värdefullt innehåll för användarna.

Varierat innehåll: Använd en kombination av text, bilder, video och andra multimediaelement för att göra ditt innehåll mångsidigt och engagerande. Idag mer än någonsin har andra former av media blivit allt viktigare för SEO. Då Google äger YouTube är en smart strategi ofta att bädda in YouTube videos på sidan. Videos ökar dessutom besökstiden på din sida vilket är ett tecken på att användarna gillar det dem hittar på din sida.

Optimerad filstorlek: Se till att dina bilder och videor har lämplig filstorlek för att inte påverka laddningstiderna negativt.

Designdetaljer: Använd alt-text för bilder och inkludera beskrivande filnamn för att hjälpa sökmotorer förstå innehållet.

Länkbyggande (Link Building)

Sist men inte minst har vi länkbyggande, vilket är processen att aktivt skapa länkar (bakåtlänkar) från andra webbplatser till din egen.

Som vi har diskuterat är bakåtlänkar en av de viktigaste rankingfaktorerna i sökmotorer idag. Med detta i åtanke är det viktigt att ha en tydlig strategi för att aktivt öka antalet bakåtlänkar till din sida. Ju fler högkvalitativa och relevanta länkar du har, desto bättre kan din webbplats rankas i sökresultaten.

Strategier för att få relevanta och auktoritativa länkar

Skapa delningsvärdigt innehåll: Skapa innehåll som andra vill länka till. Detta är grunden för en framgångsrik länkstrategi. Detta kan inkludera research, studier, guider, designer, eller andra resurser som ger värde.

Gästinlägg: Skriv innehåll som publiceras på andra webbplatser inom din bransch och inkludera länkar till din egen webbplats.

Köp länkar: Som vi har diskuterat är länkköp en av de mest populära länkbyggnadsstrategierna. Att köpa länkar ger dig full kontroll över typen av länkar du får och dessutom antalet länkar.